3. VANDFORBRUG Ifølge miljøministeriets bekendtgørelse nr. 2 af 4. januar 1980 (planlægningsbekendtgørelsen) /8/ skal en vandforsyningsplan blandt andet indeholde en angivelse af det forventede behov for vand i kommunen fordelt på forskellige forbrugergrupper. Prognosen for Odense Kommune er så vidt muligt koordineret med Fyns Amts vandindvindings- og regionplan /10/ og /11/. Foruden amtets materiale er prognosen udført på grundlag af:
Endvidere er prognosen udarbejdet på grundlag af oplysninger indsamlet fra Odense Vandselskab og fra hvert af de private vandværker i kommunen. Det drejer sig om vandværkernes indberetninger for 1997 med angivelse af oppumpede vandmængder og fordeling af vandforbruget på antal forsynede husstande, landbrug, institutioner, fritidshuse m.v. Vandforbruget for større enkeltanlæg er baseret på indberetninger til Fyns Amt, mens vandforbruget til de mindre enkeltanlæg er skønnet på baggrund af enhedsforbrug på 170 m3/husholdning/år og 700 m3/landbrugsejendom/år. Det totale vandforbrug i Odense Kommune var i 1997 på ca. 19,8 mio. m3. I det følgende redegøres for vandforbrugets fordeling på almene anlæg og enkeltanlæg. Af tabel 3.1 fremgår de forskellige kategorier af vandforbrug, som vil blive anvendt i prognosen.
I Odense Kommune var der i 1997 registreret 8 vandværker tilhørende Odense Vandselskab og 15 private vandforsyningsselskaber. På baggrund af oplysninger fra indberetningsskemaer og fra registreringen har det været muligt at fordele vandforbruget i 1997 på forskellige kategorier. For 2 af de private vandværker (Fraugde-Over-Holluf og Højby) indeholder indberetningerne ikke en fordeling af vandforbruget på de enkelte kategorier, men kun et samlet forbrug. I disse tilfælde er der på baggrund af enhedsforbrug for de øvrige vandværker foretaget et skøn af forbruget i kategorierne. I tabel 3.2 er givet en oversigt over de almene anlægs vandforbrug fordelt på kategorier. Det samlede vandforbrug fra de almene anlæg var 1997 på 14.805.704 m3. Heraf udgjorde forbruget i Odense Vandselskabs forsyningsområder 12.843.704 m3 svarende til 87% af det almene forbrug. På figur 3.1 er vist det samlede almene forbrug fordelt på kategorier. Den største kategori er husholdningsforbruget med 57% af det samlede forbrug. Herefter følger erhvervsforbruget med 16%, institutionsforbruget med 14% og det umålte forbrug med 10%. De resterende 3% fordeles ligeligt mellem landbrug, gartneri og fritidshuse.
Der er forskel i fordelingen af vandforbruget på kategorier i Odense Vandselskabs forsyningsområder og i de private vandværkers forsyningsområder. I de private vandværkers forsyningsområde udgør husholdningsforbruget hele 75% af det totale vandforbrug, mens det i Vandselskabets område udgør 55%. Derimod er institutionsforbruget væsenligt større i Vandselskabets område, hvor det udgør 15% mod kun 3% i de private værkers forsyningsområder. For de øvrige kategorier er andelen af det samlede vandforbrug nogenlunde ens i de to forsyningsområder. Det umålte forbrug udgør som nævnt 10% af det samlede almene vandforbrug. På figur 3.2 er vist det umålte forbrugs størrelse i henholdsvis % af den samlede udpumpede vandmængde og i m3 pr. km ledningsnet fordelt på de enkelte forsyningsselskabers områder.
Det umålte forbrug er opgjort som differencen mellem den målte udpumpede vandmængde fra vandværket og summen af alle måleraflæsninger fra forbrugerne. Det umålte forbrug er altså det forbrug, der ikke registreres: ledningstab, brandslukning, byggevand, spuling af ledninger, målerfejl m.v. Figuren viser, at i 11 forsyningsområder er det umålte forbrug på eller under 10%. I de resterende forsyningsområder ligger det umålte forbrug mellem 11 og 27%. De største umålte forbrug på over 20% er registreret i forsyningsområderne til Lindved og Allesø vandværker. Opgøres det umålte forbrug i m3/km ledningsnet, ses det absolut største forbrug på 7.375 m3/km/år for Lindved Vandværk, der kun råder over et ledningsnet på knap 2 km. For Højby vandværk ligger det umålte forbrug på 1.746 m3/km/år, mens det for de resterende forsyningsselskaber ligger mellem 40-1.453 m3/km/år. For et godt vedligeholdt ledningsnet ligger det umålte forbrug under 1.200 m3/km/år. Et stort umålt forbrug vurderes hovedsagligt at skyldes lækager på ledningsnettet og unøjagtige vandmålere på vandværket og hos forbrugerne. En justering af målerne kan føre til en mere korrekt måling af vandforbruget, så også små forbrug registreres. Dermed kan en del af et eventuelt stort umålt forbrug forklares. En omhyggelig og regelmæssig måling af nattimeforbruget er et godt grundlag for bestemmelse af ledningstabet. For at kunne registrere nattimeforbruget skal vandmåleren ved fraløb på vandværket være placeret efter en eventuel hydrofor. Hvis vandmåleren sidder før hydroforen, registreres de små forbrug i nattimerne ikke, men kun forbruget når hydroforen fyldes op. I Odense Kommune er der registreret 234 større enkeltanlæg, der primært omfatter anlæg til forsyning af industrier, landbrug og gartnerier. Anlæggene repræsenterer en samlet tilladt indvindingsmængde på 11,8 mio. m3/år, hvoraf ca. 6,0 mio. m3 er meddelt til overfladevandsanlæg. Antalsmæssigt er langt hovedparten af anlæggene vandingsanlæg til brug i gartnerierhvervene. Der er en markant koncentration af vandingsanlæg i den sydlige del af kommunen ved Bellinge og Fangel samt i den nordlige del ved Stige og Lumby. Vandingsanlæggene repræsenterer en samlet tilladt indvindingsmængde på 3,0 mio. m3/år, mens der er meddelt 8,25 mio. m3 til industrianlæg. De resterende 0,65 mio. m3 er meddelt til ikke-almene vandforsyningsanlæg, varmepumpeanlæg m.v. I tabel 3.3 er vist indvindingstilladelser og de indberettede indvindingsmængder for 1997 for de større enkeltanlæg. Indvindingstilladelserne udnyttes ikke fuldt ud. For grundvand er det indberettede forbrug ca. 2,5 mio. m3 svarende til 42% af tilladelsen. Med hensyn til overfladevand blev der i 1997 indvundet ca. 2,0 mio. m3 svarende til 35% af tilladelsen til overfladevandindvinding.
Antallet af mindre enkeltanlæg, der hovedsageligt består af landbrugsejendomme og fritliggende huse uden for bymæssig bebyggelse, er ca. 1.000. Antallet er for stærkt nedadgående i disse år som følge af tilslutning til almene vandværker. Vandforbruget til de mindre enkeltanlæg er anslået på grundlag af skønnede enhedsforbrug på 170 m3/husstand/år og 700 m3/ landbrug/år. Indvindingen til de mindre enkeltanlæg anslås på baggrund heraf til ca. 395.000 m3 i 1997. Til brug for vandforsyningsplanlægningen er kommunen opdelt i forsyningsområder som vist på figur 2.1 og bilag 1. Forsyningsområderne blev fastlagt ved udarbejdelse af den første vandforsyningsplan for Odense Kommune /2/. De fremtidige forsyningsområder svarer til de nuværende. Det er muligt at blive tilsluttet almen vandforsyning i hele kommunen. I det følgende gennemgås forudsætningerne for og fremgangsmåden ved prognoseberegningen. Bilag 2 indeholder skemaer benyttet ved beregningerne. Prognosen dækker perioden frem til år 2009, og værdier for vandforbruget er angivet for år 2003 og 2009. Udgangspunktet for prognosen for de almene anlæg er vandforbruget i 1997 fordelt på forskellige kategorier og de enhedsforbrug, der er bestemt på baggrund heraf. Prognosen for de almene anlægs vandforbrug er udarbejdet på grundlag af en række delprognoser:
Til vurdering af udviklingen i enhedsforbrug er der foretaget en analyse af enhedsforbrugene i de seneste 8 år. I prognosen for vandforbrug til større enkeltanlæg er det antaget, at tilladelserne til vandindvinding ikke udnyttes fuldt ud. I 2003 og 2009 regnes med en samlet indvinding på ca. 5,8 mio. m3/år. Med hensyn til de mindre enkeltanlæg er der i prognosen antaget en gradvis formindskelse af antallet, så alle enkeltanlæg er tilsluttet almen vandforsyning ved planperiodens udløb i 2009. Dette sikrer, at der i prognosen bliver taget højde for, at de almene vandværker har kapacitet til at levere vandforbruget til hele deres forsyningsområde. Den faktiske tilslutning af enkeltanlæg afhænger dog af anlæggenes tekniske tilstand og vandkvalitet. 3.3.1 Udvikling i forbrugskategorier Antallet af indbyggere i Odense Kommune var i 1997 på 184.224. Ifølge den nyeste befolkningsprognose forventes antallet at stige til 187.545 i 2009 /13/, svarende til en stigning på 1,8%. Den største tilvækst i befolkningen vil finde sted i den østlige og sydøstlige del af kommunen samt i bymidten. I disse områder planlægges en del boligbyggeri. Ifølge den seneste bolig-udbygningsplan /13/ samt Kommuneplan 1997-2009 /12/ er der planlagt 3.997 nye boliger fordelt med 2.346 indtil år 2003 og de resterende 1.651 boliger efter år 2003. Udbygningen i Odense Vandselskabs forsyningsområde finder især sted i zone 1 med 1.926 boliger, zone 2 med 562 boliger og i zone 5 med 596 boliger. I de private vandværkers forsyningsområder bygges 526 boliger i Næsby, 213 i Bellinge Vest, og 174 i Ejlstrup. I kommunens øvrige områder forventes en stagnation i antallet af boliger. Prognosen for vandforbrug er udarbejdet under antagelse af, at alt nybyggeri tilsluttes almen vandforsyning. Antallet af institutioner hænger nøje sammen med befolkningstallet. Som følge af boligudbygningen er der antaget en stigning i antallet af institutioner i planperioden. Der regnes med 26 nye institutioner, der hovedsagligt placeres i Odense Vandselskabs forsyningsområde. I Kommuneplanen er der udlagt nye områder til erhvervsarealer i den sydlige del af kommunen omkring motorvejen. Det samlede udlagte areal er på 565 ha. Der regnes ikke med fuld udbygning af arealerne i planperioden. I prognosen er det forudsat, at det nuværende erhvervsforbrug er uændret i planperioden, og at nye erhvervsarealer indtil 2009 vil udgøre ca. 75 ha. De nye erhvervsarealer er beliggende i Odense Vandselskabs forsyningsområde, og det antages i prognosen, at virksomhederne tilsluttes hertil. Det er antaget, at antallet af landbrugsejendomme er svagt faldende i planperioden. Antallet af fritidshuse forventes at være tilnærmelsesvis konstant, idet der ikke er planlagt nye udbygninger på dette område. På baggrund af ovenstående er der i tabel 3.4 givet en prognose for udviklingen i forbrugskategorier. Plandata for hvert af forsyningsområderne fremgår af prognoseskemaerne i bilag 2.
Inden for gartneriområdet forventes ifølge Dansk Erhvervsgartnerforening /16/ og Frugt og Grønt Rådgivningen /17/ en svag udvidelse af arealerne i de eksisterende områder. Der forventes ikke nye gartnerivirksomheder. Vandforbruget i de eksisterende områder ved Bellinge, Fangel og Stige forventes at stige med 20% i planperioden. 3.3.2 Udvikling i enhedsforbrug På baggrund af indberetningsskemaer for perioden 1990-1997 har det været muligt at vurdere den hidtidige udvikling i enhedsforbrug for kategorierne husholdning, erhverv og institution i Odense Kommune. Med udgangspunkt i den hidtidige udvikling er der udarbejdet en delprognose for enhedsforbrugene. Udviklingen i perioden 1990-1997 er vist på figur 3.3. For husholdning er enhedsforbruget beregnet pr. husstand i de private vandværkers forsyningsområder og pr. parcelhus i Odense Vandselskabs forsyningsområde. I sidstnævnte tilfælde har det ikke været muligt at fordele forbruget i etageejendomme på de enkelte husstande. Enhedsforbruget i parcelhuse er større end i etageboliger, og det viste enhedsforbrug for Odense Vandselskab er derfor større end forbruget vist for de private vandværker, hvor forbruget i etageejendomme er indregnet. Enhedsforbruget til husholdning har været faldende de sidste 6 år til et niveau i 1997 på ca. 116 m3/husstand/år i de private forsyningsområder og ca. 129 m3/parcelhus/år i Odense Vandselskabs forsyningsområde. I prognosen er der generelt regnet med et svagt faldende enhedsforbrug til husholdninger. Enhedsforbruget pr. husstand er bestemt i alle almene vandværkers forsyningsområder i 1997 og varierer mellem 104 og 153 m3/husstand/år. I 14 ud af de 16 forsyningsområder er enhedsforbruget lavt og ligger under 140 m3/husstand/år. I disse områder er enhedsforbruget antaget svagt faldende. I de resterende 2 forsyningsområder: Lindved og Brændekilde forventes et større fald i enhedsforbruget til husholdning inden for planperioden. Siden 1990 er der sket et markant fald i enhedsforbruget til erhverv fra 1.544 til 1.126 m3/virksomhed/år i 1997. Enhedsforbruget har dog været svagt stigende de seneste tre år. Der forventes et svagt fald fremover. Enhedsforbruget i forsyningsområder med erhverv er i 1997 bestemt til mellem 91 og 1.960 m3/virksomhed/år. I prognosen er enhedsforbruget til det eksisterende erhverv generelt fastholdt på 1997-niveau. Enhedsforbruget til de nye erhvervsarealer er fastsat til 3.000 m3/ha/år. Udviklingen i enhedsforbruget til institutioner viser et fald fra 3.989 m3/institution/år i 1990 til 2.280 m3/institution/år i 1997. I lighed med de øvrige kategorier forventes der et svagt fald i enhedsforbruget til institutioner i prognoseperioden. Enhedsforbruget til institutioner er i 1997 bestemt til mellem 242 og 2.442 m3/institution/år i de enkelte forsyningsområder og antages at falde frem til 2009. I 1997 er der beregnet enhedsforbrug til landbrug fra 214 til 2.404 m3/landbrug/år, mens enhedsforbruget til fritidshuse er beregnet til 33-57 m3/hus/år. Disse enhedsforbrug antages uændrede i planperioden. Det umålte forbrug antages at blive reduceret fremover, så det i 2009 maksimalt udgør 10% af det samlede vandforbrug i samtlige almene vandværkers forsyningsområder. En del af vandværkerne har allerede umålte forbrug under eller omkring 10%. I disse områder antages en yderligere reduktion eller fastholdelse på et niveau mellem 5% og 8% af det samlede forbrug. En reduktion i det umålte forbrug vurderes at være realistisk ud fra forventninger om en generel større indsats mod ledningstab gennem systematisk lækagesøgning, renoveringsplanlægning og lignende. Prognoser for enhedsforbrugene i hvert forsyningsområde fremgår af bilag 2. 3.3.3 Udvikling i forsyningsgrader Forsyningsgraden er forholdet mellem det faktiske antal tilsluttede enheder til almen vandforsyning og det totale antal enheder i forsyningsområdet. Forsyningsgraden er generelt høj i Odense Kommune. I 1997 var forsyningsgraden for husholdninger 99%, erhverv 98%, institutioner 98%, landbrug 43% og fritid 100%. Som tidligere nævnt er det antaget, at alle mindre enkeltanlæg tilsluttes almen vandforsyning i løbet af planperioden. Dette resulterer i forsyningsgrader på 100% i 2009 for samtlige kategorier med undtagelse af erhvervsområdet. I denne kategori opretholdes de større enkeltindvindere, så forsyningsgraden i 2009 vil være 99%. Nuværende og fremtidige forsyningsgrader for hele kommunen er angivet i tabel 3.5. Forsyningsgraderne for de enkelte forsyningsområder er angivet i prognoseskemaerne vedlagt som bilag 2.
På baggrund af forudsætningerne, som er beskrevet i de foregående afsnit, er der beregnet prognoser for de enkelte forsyningsområder for årene 2003 og 2009. I tabel 3.6 er angivet en fremskrivning af det samlede vandbehov fordelt på de enkelte forsyningsområder. Den forventede udvikling er desuden illustreret grafisk på figur 3.4. Beregningerne for de enkelte forsyningsområder er vedlagt som bilag 2.
Det samlede vandforbrug i 1997 i Odense Kommune var ca. 19,8 mio. m3 og forventes ifølge prognoserne at stige til 20,6 mio. m3 i 2009 svarende til en stigning på ca. 4,2%. Udover det nævnte vandforbrug kommer eksporten af vand fra Odense Vandselskab til Munkebo Kommune og lokalområdet ved Holmehave. Eksporten forventes at udgøre 312.000 m3 i 2009. Det samlede vandforbrug i 2009 vil være fordelt med 12,62 mio. m3 fra Odense Vandselskab, 2,20 mio. m3 fra de private vandværker og 5,78 mio. m3 fra større enkeltanlæg. Der forventes intet vandforbrug fra de mindre enkeltanlæg, idet alle disse ejendomme er antaget forsynet af almene vandværker i 2009. Stigningen i det samlede vandforbrug skyldes først og fremmest en stigning i vandforbruget hos de større enkeltanlæg som følge af udvidelse i gartnerisektoren samt en stigning i vandforbruget hos de almene anlæg som følge af tilslutning af enkeltanlæg samt bolig- og erhvervsudbygningen. I Odense Vandselskabs forsyningsområde vil vandforbruget falde ca. 1,8% i forhold til forbruget i 1997. Faldet skyldes et fortsat fald i enhedsforbruget til husholdning, erhverv og institution samt et fald i det umålte forbrug. Faldet modsvares til en vis grad af tilslutning af enkeltanlæg og udvidelser i bolig- og erhvervsområdet. De private vandværkers samlede vandforbrug forventes at stige ca. 12% i planperioden. Stigningen skyldes især tilslutning af mindre enkeltanlæg til almen vandforsyning samt udvidelser på boligområdet. De største stigninger ses i forsyningsområderne til Fangel, Næsby, Spedsbjerg, Ejlstrup, Brændekilde og Bellinge Vest vandværker, hvor der på nuværende tidspunkt er mange mindre enkeltanlæg. I forsyningsområderne til Lindved og Lumby Strand vandværker forventes et fald i vandforbruget, der hovedsagligt skyldes en reduktion i det umålte forbrug. I de nævnte områder er forsyningsgraden i 1997 stort set 100%, og der forventes derfor ikke yderligere vandforbrugere tilsluttet vandværkerne. I de resterende forsyningsområder forventes ingen mærkbare ændringer i vandforbruget i planperioden. |